Jaroslava Kadlasová

Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Jaroslava Kadlasová

Po pražsku

Kdo čte můj blog pečlivěji, už se o cizozemské návštěvě dozvěděl. Velké večeři předcházely i dva dny, které jsme měly s kamarádkou pro sebe a samozřejmě krom pražských pamětihodností i jiných zajímavostí jsme musely něco sníst - sem tam doma (to jsem měla připravenou vajíčkovou pomazánku a dobrý chléb, mrkvový koláč (rcp bude), dušené hovězí na hořčici a k dispozici byly samozřejmě i další potraviny) anebo venku. Není tolik času, aby se vysedávalo v hospodách dvakrát denně, to stačí jednou a podruhé si dát něco menšího.

24.9.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 857x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Česká strava jako exotika

Je to jen úhel pohledu. Jak naši stravu vnímají návštěvníci ze zahraničí? Nemusí být ani z jiných světadílů, stačí z nedaleké vícejazyčné země.

14.9.2012 v 8:27 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Bramborové vzpomínání

"Já bych chtěla takový ty pravý brambory, od hlíny a s těma tenkýma šlupičkama, co se loupou," vyslovila své přání naše seniorka. Přeloženo to znamená, že je mám někde sehnat.

4.9.2012 v 8:12 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Menu zastudena

Letní zprávy, počasí nahoru dolů a všude prázdninový provoz - dost důvodů k lehčímu (nebo i těžšímu) znechucení - jídla se to snad naštěstí netýká: připravit si něco nového je vyloženě osvěžující.

28.8.2012 v 8:09 | Karma: 10,88 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Letní kuře s citrusy

Na vaření mě baví, že se dá donekonečna zkoušet něco nového, obměňovat jídla dle sezóny i nálady, vymýšlet vlastní kombinace. Přesto myslím, že větší část strávníků je v chuťových preferencích konzervativní. Ty bych ráda přesvědčila, že sladkokyselá šťáva, byť z ovoce, není nic nezvyklého.

15.8.2012 v 8:55 | Karma: 9,81 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Za švestkovou vůní

Kdo čeká čtení o slivovici, nedočká se. Švestky jsem zkusila v jiných skupenstvích. A bez aditiv.

8.8.2012 v 9:12 | Karma: 8,60 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Měla jsem s ním debatu, v ní mě pozval na chatu...

Když tahle písnička duněla z tranzistoráků, ještě jsem na chatu s klukem jezdit nemohla - ale za pár let jsem se taky dočkala, protože na chatu přece jezdil každý. tedy skoro.

31.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Odklad okurkové sezóny

Tentokrát doslova - protože k té mediální se vyjadřovat nemám zájem. Radši pojďte se mnou na výlet, při kterém milovníci jídla a jeho přípravy mohou naplnit vrchovatě své choutky...

25.7.2012 v 8:31 | Karma: 9,36 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka? Zavařujte si sami.

Vaření provozuju jako koníček, a tak stranou nemůže zůstat ani zavařování. Při domácím zavařování se můžeme do značné míry vyhnout všem přídavným látkám nebo aspoň jejich části, stačí porovnat seznamy surovin na hotových výrobcích a také na různých zavařovacích prostředcích. Některé recepty jsou brutálně jednoduché a přitom zcela bezpečné.

18.7.2012 v 13:34 | Karma: 13,40 | Přečteno: 1531x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Pár letních tipů bez zbytečných přísad

Čím více vařím a píšu o tom, tím častěji řeším problém, co z nakoupených surovin uvařit, aby to bylo ono - napadá mě vždy plno kombinací a nevím, pro kterou se rozhodnout. Většinou mám nějakou ideu už při nákupu, ale to je jen taková pojistka, abych nekupovala něco zcela zbytečně.

10.7.2012 v 8:11 | Karma: 12,40 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka? Tak vařte: domácí polévky

Předchozí článek se dostal dokonce do první dvacítky nejčtenějších článků na blogu za týden - byl devatenáctý:) Zájem vzbudil "antiéčkový" slogan - a teď možná moji čtenáři čekají, jakými "veselými kousky" je překvapím tentokrát.

28.6.2012 v 10:17 | Karma: 17,79 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Nechcete éčka? Tak vařte. Tečka.

Zdá se vám to až příliš zjednodušující, napadá vás spousta výhrad a výmluv, proč doma ze základních surovin nevaříte? Můžu říct jen to, že se mi osvědčilo. Samozřejmě rozhodnout se musí každý sám.

20.6.2012 v 9:51 | Karma: 36,91 | Přečteno: 5665x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Apple pie čili páj

Tenhle koláč pamatuju od dětství, pekl se velmi často. Býval na stole i v neděli ráno, kdy ještě rodiče spali a my děti měly ráno hlad - směly jsme si samy ukrojit už před snídaní.

12.6.2012 v 8:55 | Karma: 9,43 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Přílohy pro změnu 4

Skutečně je to už čtvrtý článek o přílohách. Už jsem připomněla svítek, halušky, bramborové šišky, pečenou zeleninu, žemlové knedlíky, noky, cibulovou kaši a lepenici, tvarohové knedlíčky. V jednom článku se sejdou vždy tak tři druhy. Ráda bych vám představila nějaké méně známé přílohy, které můžou jednoduchým způsobem osvěžit i tradiční repertoár domácích jídel.

5.6.2012 v 8:54 | Karma: 11,81 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Slané koláče nejen z tvarohového těsta

Slané koláče - jedna z mých odpovědí k povzdechům u článku o českých večeřích. Při použití základních surovin se dá slušně eliminovat celkové množství nežádoucích látek ve stravě, většinou lze i ušetřit. Můžete použít suroviny obyčejné i luxusnější, jak je libo.

29.5.2012 v 9:01 | Karma: 18,65 | Přečteno: 5600x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Jak jsem vařila na Světu knihy

V neděli v poledne jsem na knižním veletrhu podávala menu podle své knížky. Takové prosté oznámení zabere jeden řádek - ale nakonec i události mnohem světodějnější se často musejí vejít do jednoho výstižného titulku.

22.5.2012 v 8:20 | Karma: 8,13 | Přečteno: 749x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Kadlasová

Hity 70. let - sachr z kompotu

Nejde o hity hudební, ale kuchyňské, jak již vědí čtenáři předchozího článku. Takzvaný kefírový "sachr" jsem pekla na křest knihy Cukr na nitku, a že by mě kdovíjak nadchl, nemůžu říct - spíš jsem ho vnímala jako lehké zklamání. Chtěla jsem si tedy ověřit, jak dneska chutná jeho varianta s kompotem.

16.5.2012 v 8:31 | Karma: 10,44 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Hity 70. let

Nezabývám se hity hudebními, leč kuchyňskými. A vzpomínání mě těší. Možná si vzpomenete se mnou na bůčkové placky.

10.5.2012 v 8:12 | Karma: 10,14 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Kuřecí roláda

Kuře je už považované za národní jídlo, asi proto, že ho konzumujeme tak často a v nejrůznějších podobách. Už jste vyzkoušeli kuřecí roládu?

3.5.2012 v 7:58 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Tvarohová zebra

Vzor zebra se mi zdá geniální a elegantní. I v odívání jsou vzory zvířecí kůže stále aktuální, proč to tedy nezkusit i v kuchyni?

24.4.2012 v 11:01 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1773x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Přílohy pro změnu 3

Tipy na další přílohy, které můžou osvěžit jinak běžná jídla, jsou tu s dalším článkem. Třeba budou inspirovat i vás, až si zase vzpomenete: "Upeču maso - no jo, ale co k němu? Knedlíky máme furt..." Možností je naštěstí spousta.

17.4.2012 v 8:15 | Karma: 12,71 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Po svátcích plných vaření

Jak jsem se přiznala v minulém článku, měla jsem těžký absťák z nevaření a těšila jsem se, jak to během svátků napravím. To se naštěstí povedlo a kuchyně jsem se zas nabažila dosyta.

11.4.2012 v 8:13 | Karma: 8,23 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Od půstu k Velikonocům

Po týdnu bez možnosti něco uvařit dostávám absťák. Jak moc pro mě znamená vaření, jsem si znovu uvědomila právě v minulých dnech, kdy místo domluvené ambulantní léčby mě postihla málo čekaná hospitalizace. Symbolicky to padlo do končícího postního období.

5.4.2012 v 21:28 | Karma: 7,85 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Co takhle dát si soté?

Zní to hezky, lehce a francouzsky (sauté=minutka),. každý asi má o soté nějakou více či méně matnou představu, ale samotný pojem se obtížně hledá i ve slovnících. Zalistovala jsem tedy několika kuchařskými knihami a něco vygůglovala, jestli moje představa odpovídá skutečnosti - s úlevou jsem zjistila, že ano, že kousky dušeného masa s něčím dalším podstatu soté naplňují vrchovatě, tedy zvláště dělají-li se rychle. A ještě se výborně hodí k jarní lehčí vlně jídel.

1.4.2012 v 20:52 | Karma: 12,73 | Přečteno: 5977x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Přílohy pro změnu 2

Nabízím další sadu příloh, které se nevaří tak často a mohly by oživit i váš domácí jídelníček.

26.3.2012 v 8:10 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Společnost