Jaroslava Kadlasová
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x
Seznam rubrik
Oblíbené články
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
Jaroslava Kadlasová
Po pražsku
Kdo čte můj blog pečlivěji, už se o cizozemské návštěvě dozvěděl. Velké večeři předcházely i dva dny, které jsme měly s kamarádkou pro sebe a samozřejmě krom pražských pamětihodností i jiných zajímavostí jsme musely něco sníst - sem tam doma (to jsem měla připravenou vajíčkovou pomazánku a dobrý chléb, mrkvový koláč (rcp bude), dušené hovězí na hořčici a k dispozici byly samozřejmě i další potraviny) anebo venku. Není tolik času, aby se vysedávalo v hospodách dvakrát denně, to stačí jednou a podruhé si dát něco menšího.
Jaroslava Kadlasová
Česká strava jako exotika
Je to jen úhel pohledu. Jak naši stravu vnímají návštěvníci ze zahraničí? Nemusí být ani z jiných světadílů, stačí z nedaleké vícejazyčné země.
Jaroslava Kadlasová
Bramborové vzpomínání
"Já bych chtěla takový ty pravý brambory, od hlíny a s těma tenkýma šlupičkama, co se loupou," vyslovila své přání naše seniorka. Přeloženo to znamená, že je mám někde sehnat.
Jaroslava Kadlasová
Menu zastudena
Letní zprávy, počasí nahoru dolů a všude prázdninový provoz - dost důvodů k lehčímu (nebo i těžšímu) znechucení - jídla se to snad naštěstí netýká: připravit si něco nového je vyloženě osvěžující.
Jaroslava Kadlasová
Letní kuře s citrusy
Na vaření mě baví, že se dá donekonečna zkoušet něco nového, obměňovat jídla dle sezóny i nálady, vymýšlet vlastní kombinace. Přesto myslím, že větší část strávníků je v chuťových preferencích konzervativní. Ty bych ráda přesvědčila, že sladkokyselá šťáva, byť z ovoce, není nic nezvyklého.
Jaroslava Kadlasová
Za švestkovou vůní
Kdo čeká čtení o slivovici, nedočká se. Švestky jsem zkusila v jiných skupenstvích. A bez aditiv.
Jaroslava Kadlasová
Měla jsem s ním debatu, v ní mě pozval na chatu...
Když tahle písnička duněla z tranzistoráků, ještě jsem na chatu s klukem jezdit nemohla - ale za pár let jsem se taky dočkala, protože na chatu přece jezdil každý. tedy skoro.
Jaroslava Kadlasová
Odklad okurkové sezóny
Tentokrát doslova - protože k té mediální se vyjadřovat nemám zájem. Radši pojďte se mnou na výlet, při kterém milovníci jídla a jeho přípravy mohou naplnit vrchovatě své choutky...
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Zavařujte si sami.
Vaření provozuju jako koníček, a tak stranou nemůže zůstat ani zavařování. Při domácím zavařování se můžeme do značné míry vyhnout všem přídavným látkám nebo aspoň jejich části, stačí porovnat seznamy surovin na hotových výrobcích a také na různých zavařovacích prostředcích. Některé recepty jsou brutálně jednoduché a přitom zcela bezpečné.
Jaroslava Kadlasová
Pár letních tipů bez zbytečných přísad
Čím více vařím a píšu o tom, tím častěji řeším problém, co z nakoupených surovin uvařit, aby to bylo ono - napadá mě vždy plno kombinací a nevím, pro kterou se rozhodnout. Většinou mám nějakou ideu už při nákupu, ale to je jen taková pojistka, abych nekupovala něco zcela zbytečně.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Tak vařte: domácí polévky
Předchozí článek se dostal dokonce do první dvacítky nejčtenějších článků na blogu za týden - byl devatenáctý:) Zájem vzbudil "antiéčkový" slogan - a teď možná moji čtenáři čekají, jakými "veselými kousky" je překvapím tentokrát.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Tak vařte. Tečka.
Zdá se vám to až příliš zjednodušující, napadá vás spousta výhrad a výmluv, proč doma ze základních surovin nevaříte? Můžu říct jen to, že se mi osvědčilo. Samozřejmě rozhodnout se musí každý sám.
Jaroslava Kadlasová
Apple pie čili páj
Tenhle koláč pamatuju od dětství, pekl se velmi často. Býval na stole i v neděli ráno, kdy ještě rodiče spali a my děti měly ráno hlad - směly jsme si samy ukrojit už před snídaní.
Jaroslava Kadlasová
Přílohy pro změnu 4
Skutečně je to už čtvrtý článek o přílohách. Už jsem připomněla svítek, halušky, bramborové šišky, pečenou zeleninu, žemlové knedlíky, noky, cibulovou kaši a lepenici, tvarohové knedlíčky. V jednom článku se sejdou vždy tak tři druhy. Ráda bych vám představila nějaké méně známé přílohy, které můžou jednoduchým způsobem osvěžit i tradiční repertoár domácích jídel.
Jaroslava Kadlasová
Slané koláče nejen z tvarohového těsta
Slané koláče - jedna z mých odpovědí k povzdechům u článku o českých večeřích. Při použití základních surovin se dá slušně eliminovat celkové množství nežádoucích látek ve stravě, většinou lze i ušetřit. Můžete použít suroviny obyčejné i luxusnější, jak je libo.
Jaroslava Kadlasová
Jak jsem vařila na Světu knihy
V neděli v poledne jsem na knižním veletrhu podávala menu podle své knížky. Takové prosté oznámení zabere jeden řádek - ale nakonec i události mnohem světodějnější se často musejí vejít do jednoho výstižného titulku.
Jaroslava Kadlasová
Hity 70. let - sachr z kompotu
Nejde o hity hudební, ale kuchyňské, jak již vědí čtenáři předchozího článku. Takzvaný kefírový "sachr" jsem pekla na křest knihy Cukr na nitku, a že by mě kdovíjak nadchl, nemůžu říct - spíš jsem ho vnímala jako lehké zklamání. Chtěla jsem si tedy ověřit, jak dneska chutná jeho varianta s kompotem.
Jaroslava Kadlasová
Hity 70. let
Nezabývám se hity hudebními, leč kuchyňskými. A vzpomínání mě těší. Možná si vzpomenete se mnou na bůčkové placky.
Jaroslava Kadlasová
Kuřecí roláda
Kuře je už považované za národní jídlo, asi proto, že ho konzumujeme tak často a v nejrůznějších podobách. Už jste vyzkoušeli kuřecí roládu?
Jaroslava Kadlasová
Tvarohová zebra
Vzor zebra se mi zdá geniální a elegantní. I v odívání jsou vzory zvířecí kůže stále aktuální, proč to tedy nezkusit i v kuchyni?
Jaroslava Kadlasová
Přílohy pro změnu 3
Tipy na další přílohy, které můžou osvěžit jinak běžná jídla, jsou tu s dalším článkem. Třeba budou inspirovat i vás, až si zase vzpomenete: "Upeču maso - no jo, ale co k němu? Knedlíky máme furt..." Možností je naštěstí spousta.
Jaroslava Kadlasová
Po svátcích plných vaření
Jak jsem se přiznala v minulém článku, měla jsem těžký absťák z nevaření a těšila jsem se, jak to během svátků napravím. To se naštěstí povedlo a kuchyně jsem se zas nabažila dosyta.
Jaroslava Kadlasová
Od půstu k Velikonocům
Po týdnu bez možnosti něco uvařit dostávám absťák. Jak moc pro mě znamená vaření, jsem si znovu uvědomila právě v minulých dnech, kdy místo domluvené ambulantní léčby mě postihla málo čekaná hospitalizace. Symbolicky to padlo do končícího postního období.
Jaroslava Kadlasová
Co takhle dát si soté?
Zní to hezky, lehce a francouzsky (sauté=minutka),. každý asi má o soté nějakou více či méně matnou představu, ale samotný pojem se obtížně hledá i ve slovnících. Zalistovala jsem tedy několika kuchařskými knihami a něco vygůglovala, jestli moje představa odpovídá skutečnosti - s úlevou jsem zjistila, že ano, že kousky dušeného masa s něčím dalším podstatu soté naplňují vrchovatě, tedy zvláště dělají-li se rychle. A ještě se výborně hodí k jarní lehčí vlně jídel.
Jaroslava Kadlasová
Přílohy pro změnu 2
Nabízím další sadu příloh, které se nevaří tak často a mohly by oživit i váš domácí jídelníček.
předchozí | 1 2 3 4 | další |