Jaroslava Kadlasová
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x
Seznam rubrik
Oblíbené články
Oblíbené blogy
Oblíbené stránky
Jaroslava Kadlasová
Pozvánka na Svět knihy 17. května
Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.
Jaroslava Kadlasová
Velikonoce
Už je to neodvratné - největší svátky jsou před námi. Okna jsou všude umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí sluší a patří.
Jaroslava Kadlasová
O zařizování kuchyně 1
Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...
Jaroslava Kadlasová
Jídlo a mýty
Mýty kolem jídla se drží velice úporně, i když už pro ně nejsou žádné důvody. Proč leta věříme kdysi dávno prosazovaným poučkám, které už byly dávno vyvráceny? Taková setrvačnost je spíše výrazem naší pohodlnosti a neochoty si hledat a ověřovat nové informace. Tyto tendence zesiluje i dnešní neurotická ustrašenost a obavy snad ze všeho.
Jaroslava Kadlasová
Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!
Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.
Jaroslava Kadlasová
Úvahy o pečení vánočního cukroví
"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"
Jaroslava Kadlasová
Moje zavařovací sezóna
Letos mě sice nepotkala nějak významná nadúroda plodin, ale přesto jsem zažila neobvyklou zavařovací sezónu.
Jaroslava Kadlasová
Svatbení
Změna společenské role na tchýni mi byla ulehčena tím, že jsme si společně užili krásnou svatbu, skutečnou veselku, se spoustou přátel i příbuzných. Když mají mladí rodiče prakticky dvojmo, k tomu sourozence vlastní i polovlastní, ono se to nasčítá.
Jaroslava Kadlasová
Je libo kávu?
Novější průzkumy a informace o kávě znějí velmi slibně, většina jejích negativ jsou prý jen mýty! Naopak se ukazuje, že je zdraví prospěšná, pokud se to s ní nepřehání, což je v množství kolem pěti šálků denně. Účinky kofeinu jsou spíše kladné, ale prý se liší u introvertů a extrovertů – ale alkohol taky nepůsobí na každého stejně, ne?
Jaroslava Kadlasová
"Šunku jíš? A ta je odkud?"
Přesně tak se reagovalo v naší rodině s řeznicko-uzenářskými prapředky, když někdo odmítal jídla z vnitřností, třeba jazyk, se slovy, že nejí, co už měl někdo jiný v hubě...
Jaroslava Kadlasová
"Až půjdeš na Svět knihy, nezapomeň na blogerský stánek P 406!"
Téma letošního knižního veltrhu je totiž i Bloger spisovatel, spisovatel blogerem, a tak se i my, kteří jsme už aspoň jednu knížku vydal, můžeme zúčastnit.
Jaroslava Kadlasová
"Zahrej, chraplavý aristóne, ptáku mi nad jiné milý..."
"Svět jsou jen ti, kteří jej živí, by z něho živi byli..." pokračuje verš Wolkerova Moře, u nás doma často citovaný. Proč jsem si ho zapamatovala a jakou má souvislost s jarem?
Jaroslava Kadlasová
Něco o chutích
Dají se chutě kultivovat? A proč vlastně? Možná jsou zastánci klasických a známých chutí, kteří nechtějí zkoušet a hledat něco nového, dokonce v přesile. Zdá se mi, že bych chuťových konzervativců napočítala i mezi osobami známými víc než zapálených objevitelů dosud neznámých jídel.
Jaroslava Kadlasová
Velikonoce nejen v kuchyni
Svátky se blíží, ač pořád zrazuje počasí - nějak se nedovedu srovnat s tím, že je už konec března, pořád se cítím tak maximálně na únor - kde já letos najdu kopřivy do nádivky?
Jaroslava Kadlasová
Ctíte v kuchyni sezónu?
Tak nějak se to dneska říká, když chcete dát najevo, že jste IN, co se životního stylu týče. V podstatě jde o starobylý princip, znamená držet se osvědčených cyklů střídání svátků a všedních dnů, jak se postupně vyvíjely nejspíš už někdy od neolitu.
Jaroslava Kadlasová
Nechcete éčka? Tak vařte z masa.
Nebudu spekulovat o tom, kde maso nakupovat, to by bylo na samostatnou "studii" - ne že bych občas nezašla k řezníkovi, ale většinou přinesu něco ze super-hyper. Jaké nástrahy v podobě nadbytečně přidávaných látek na nás číhají při domácím vaření z masa?
Jaroslava Kadlasová
Mrkev stokrát jinak
Po masopustu v souladu s celoročním "obřadním" cyklem přichází ta správná předjarní doba na lehčí, původně postní kuchyni. Čelné místo na jídelníčku v našich zeměpisných šířkách můžeme po zelí připsat mrkvi, která se dá konzumovat nasladko i naslano v mnoha podobách, možná ani ta stovka receptů není nereálná.
Jaroslava Kadlasová
Masopustní období
Doba plesů a tancovaček se nedá přehlédnout, i když se jich aktivně nezúčastňuju. Stačí však ty hovory u kadeřnice, v metru, v práci. Připomíná mi to samozřejmě období, kdy jsme bydleli v jednom domě i rozvětvenou rodinou, a tak o dramatické situace nebyla nouze, jak vzpomínám v Cukru na nitku:
Jaroslava Kadlasová
Život je nezdravý
Nevystihuje právě tenhle slogan i váš pocit ze všech možných informací o jídle, potravinách, jejich rizicích a přednostech? Zaručených a těch nejvhodnějších a nejzdravějších dietních doporučení, co jíst a co ne, už bylo sepsáno na kilometry. Čím déle jsem na světě, tím více mi z toho vychází to nejjednodušší pravidlo: nejlepší je jíst všechno.
Jaroslava Kadlasová
Zelí - a to je celý
Na tradičních surovinách mě baví, jak mnohostranně se dají využít - zelí je jednou z nich. Už jen to, že existuje nejméně ve třech podobách: čerstvé, kysané i sterilované. Někdy se dají zaměnit, jindy nikoli. V kolika podobách zelí znáte?
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |